Декларация на Християндемократическата партия на България за излизане от коалиция “КОД”

За Християндемократическата партия на България е неприемливо да участва в коалиция на предстоящите избори за Европейски парламент /ЕП/ излъчвайки кандидат за Европейския либерален алианс.
Християндемокрацията, която е наша ценност, чието име ние носим и която е представена в ЕП чрез Европейската народна партия е това, което ние можем да защитаваме и отстояваме.
КОД или Коалиция обединени демократи беше идея за обединение на три партии – две съдържащи в името си думата “демократи” и една съдържаща в името си “обединение” – християнДЕМОКАРТИ, социалДЕМОКРАТИ и ОБЕДИНЕНА България.
КОД по замисъл трябваше да се бори за депутати, които да се присъединят към ЕНП /Европейската народна партия/ и водач на листа да бъде представител на ХДП, това бяха мотивите ни за този съюз, а уговорените условия за партньорство бяха: равнопоставеност и съвместно представителство – тримата лидери да представляват коалицията само заедно.
Очевидно нито условията, нито договореностите ни, бяха спазени.
Остана само името КОД, което вече се запълва с друго изцяло либерално съдържание.     За нас това не е КОД за тази промяна на България, която ние християндемократите се надяваме за важна и нужна ЗА ДА БЪДЕ ДОБРОТО ВЪЗМОЖНО!
Християндемократите обединиха Европа след Втората световна война, християндемократите намериха формулата или КОДА за гарантиране на траен мир с идеята за прилагането на християнски принципи в политиката – вместо да търсят мъст  след световна война християндемократическите народи свалиха своите граници и направиха безсмислено воденото на войни помежду им. Те премахнаха помежду си икономическата логика на войната и я заместиха със създаването и утвърждаването на общи интереси.     Християндемократите на България носим призванието за търсене и намиране на КОДА за нашата държава, за намирането на нашата формула на мира и обществено обединение около каузата, че Доброто е Възможно и тук и че България е част от Европа и в ценностен смисъл.
КОД – като либерална центристка коалиция не е КОД.
ХДП не е част от тази нова коалиция, която своеволно използва името КОД.

Сподели