ХДП ще сезира ВАС за отмяна на особения надзор на КТБ

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

29 септември 2014 г.

ХДП ще сезира ВАС за отмяна на особения надзор на КТБ

На специална пресконференция Ирина Абаджиева-Репуц, председател на Християндемократическата партия на България (партньор на Реформаторския блок) обяви, че на 30-ти септември (вторник) ще сезира Върховния административен съд (ВАС) с жабла за отмяна на решението на БНБ от 16-ти септември 2014 г., с което се удължава особения надзор на КТБ.

Решението на БНБ да държи КТБ затворена е в противоречие на европейското законодателство и в частност на Европейската директива за схемите за гарантиране на влоговете. Неспазването на върховенството на Европейското право ще доведе от една страна до санкции за България, а от друга до пряка възможност засегнатите вложители да предевят искове за нанесени щети от Република България. С това негативно развитие на ситуацията БНБ е била запозната още на 1-ви август 2014 г. с официално писмо от Джонатан Фоул, директор на дирекция „вътрешен пазар и услуги“ към Европейската комисия*.

Същевременно удължаването на срока за „особен надзор“ обслужва съмнителни интереси, тъй като дава възможност за „прикриване на следите“ от страна на кухите – фирми, кредитополучатели на банката. В резултат на това с всеки изминал ден шансовете КТБ да бъде оздравена намаляват, а при един фалит на КТБ преките и косвени разходи за държавата, т.е. за данъкоплатците ще бъдат астрономически.

Християндемократическата партия ще се обърне към Върховния административен съд с искане за отмяна на решението на БНБ като недопустимо и с искане да бъде приложено европейското законодателство.

Жалбата е напълно достъпна на сайта на ни тук и всеки потърпевш вложител може да се присъедини към нея или да я внесе самостоятелно в съда.

Срокът за обжалване на административния акт изтича на 30-ти септември 2014 г.

*Прилагаме писмото на г-н Джонатан Фоул   ** Прилагаме жалбата до ВАС

За повече информация

02/870 21 02

Сподели