Ирина Репуц пред Darik News

Християндемократическата партия на България, с лидер Ирина Абаджиева- Репуц внесе жалба във ВАС от името на пострадали клиенти на КТБ- физически и юридически лица. „Аз и партията не притежаваме сметки в КТБ, затова призовахме преди 2 дни, всички заинтересовани, увредени от ситуацията да се подпишат под една жалба пред съда, срещу решението на УС на БНБ за удължаване на срока на особения надзор над КТБ. Днес бе последния ден за реакция. БНБ нарушава директива на ЕС, която изисква 5 дни за оценка на състоянието на банката и до 20 дни достъп до гарантирания от Гаранционния фонд размер на депозитите. Българският закон, който позволява особения надзор да продължи 6 месеца е в нарушение на европейското законодателство“, каза в ефира на Дарик- Кюстендил Ирина Репуц.
Европейската комисия е изпратила писмо с указания за прилагане на директивата още на 1- ви август в БНБ, като предупреждава, че в противен случай ще има непосилно финансово бреме за българската държава. От тази дата обаче, БНБ удължава на два пъти срока на особения надзор над КТБ, и оставя банката затворена.
„Действията на БНБ подринаха доверието в КТБ и намалиха значително възможностите за оздравяване на банката. Излезе информация, че от външни сметки на КТБ са платени над 1 млн. лв. на консултантите на БНБ. Цялото поведение на БНБ е силно осъдително и вредоносно“, коментира водачът на листата на Реформаторския блок в 10 МИР- Кюстендил Ирина Репуц. Тя изрази надежда, че ВАС ще оцени прякото прилагане на директивата на ЕС. Според Репуц, не е необходим нов закон в България, а просто- пряко прилагане на директивата на ЕС.
„Важно е и да има отменен административен акт, за да могат пострадалите от кризата с КТБ да потърсят правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди, от незаконни действия или бездействия при административната им дейност“, заключи по темата председателят на ХДП, част от РБ Ирина Репуц.
Водачът на листата на реформаторите призова за избирателна активност и за устояване пред предложенията за купуване на гласове, защото приемането на пари сега, ще ни струва скъпо след изборите.
„Ние гарантираме, че държавата няма да се държи като бандит. Искаме независима съдебна система, с пряк избор на висшите магистрати от обществото, а не избирането им от политическата власт. Какви инвестиции да очакваме в България, ако нямаме стабилна финансова система и надеждна съдебна система“, каза пред Дарик водачът на листата на Реформаторския блок, под №7 в бюлетината Ирина Репуц.

 

Източник: Darik News – http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1333296

Сподели