Внучката на Петко Калчев Ирина Репуц – председател ХДПБ (Християндемократическата партия в България), е водач на листата на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ в Кърджали.

Петко Калчев – стадион, парк, язовир, музей, кино и… 2 пъти Кърджали с титла „Образцов град“

Изборите отминаха. Родопчани посочиха лицата, които ще управляват градове и села в следващите 4 години. Едни пуснаха бюлетина защото просто така трябва, други умуваха до последния момент, трети дори не си направиха труда да се разходят до урните. Всеки сам реши.
В дните след много обещания обаче, нека си припомним миналото на Кърджали. Кметовете, които са управлявали града – в една поредица на 24rodopi.com.

Петко Калчев – 1959 -1974

Името на този човек вероятно е най-разпознаваемото сред редицата кметове, управлявали града. Наричан-Строителят на съвременния Кърджали!
Петко Калчев е кметът оставил траен спомен със своя емблематичен стил на работа. А именно – ранните си сутрешни обиколки из улиците и заведенията на града. Целта – да не се допускат пропуски в чистотата, благоустрояването, водоснабдяването или в търговската мрежа. При наличие на такива, те се отбелязват и санкционират.
За Калчев, първата жена-журналист в Източните Родопи – Мара Михайлова, пише:
„За него гражданството с удоволствие даде гласовете си. С него има надеждата, че ще се продължи стихийното строителство на Кърджали. И той ще има щастието да даде града на жителите му, като град-първенец, град на щастливи жители, град на индустриални ценности и град на светло бъдеще.“
Петко Калчев е роден на 30 март 1914 г. в с. Устово, Смолянско, в семейство на занаятчии. Средното си образование завършва през 1934 г. в Пловдивската мъжка гимназия. Следващата една година е писар в община Момчилград, а през месец юни 1936-та започва работата в Популярна банка – Кърджали, от 1947-ма до 1951 г. е и неин директор.

Петилетният план

През периода 1959 -1974 г.е три мандата кмет на община Кърджали. Той отдава 15 години от живота си в услуга на гражданите, полага неимоверен труд, посветен на любимия град.
Още при встъпването в длъжност, изпълкомът на кърджалийски граждански общински съвет – единайсет души, начело с Петко Калчев /от 5 април 1959 г./, залага редица задачи за благоустрояването на града. Наричат го Петилетния план.
„Той включва завършване благоустрояването на новия град, доизграждането на очакваните: жилищни блокове, обществени сгради, училища, хотели, универмази, болници, лятно кино, театър за 1000 зрители с въртяща сцена, пансиони, дом за сираци, довършване на стадиона, който ще има 15 000 места, нов общински дом, музей, диспансер и много други мероприятия ще легнат върху задачите на Петилетния план“, пише Мара Михайлова.

И започва строеж…

Година след неговото управление са отчетени – 6 120 кв.м тротоари, 22 улици с нова канализация, с дължина над 5000 м, положени 8000 м подземен кабел за подобряване на осветлението на града.
Изграждат се нови жилищни сгради, хотел, две училища, модерен стадион. През 1960 г. се залага на благоустрояването на центъра на града в архитектурно и регулационно отношение.
През 1967 г. започва проектирането на яз. „Боровица” , който има за цел да реши въпроса с питейната вода на града и района, като се изгради 45 км водопровод, по който да протичат 600 литра в секунда. През 1969 г. в Кърджали има стадион, театър, библиотека, модерно кино, болница, битови комбинати.
Изникват булевардите „Беломорски”, „България”, изграждат се площадите „Освобождение” и „България”, оформят се парковете. Сериозно внимание се обръща на парк „Простор”.
Изпълнени са десетки проекти в транспортните и съобщителни комуникации, появяват се жилищни комплекси и квартали.
Видимо нараства броят на населението.

В началото на 1965 г. градът има вече над 33 000 жители.

При управлението на Петко Калчев, Кърджали два пъти е обявяван за най-чист и благоустроен град в България, получава високото звание „Образцов град”. Удостояван е с високи държавни отличия, сред които „Награда II степен за творческо постижение – принос при архитектурното изграждане на Кърджали”, „Златна значка” Отличник в спортното строителство и др.
На 30 септември 1962 г. в парк „Простор“ кметът Петко Калчев и инж. Валентина Йочкова – проектант, режат лентата и откриват първата детска железница в България. И до днес си остава детското влакче с най-дълга жп линия-1210 м.
По време на управлението на Калчев започва и строежът на областната девететажна болница.
Негов съвременник, журналист пише: „В тоя си вид град Кърджали, между двата язовира, нагизден с градини, паркове, фонтани и залесителни пояси, ще бъде един от малкото градове в Родопа и всеки ще желае да дойде и да види как, от една паланка, от едно малко градче, почти забравено, нараства нов белязан град с редки ценности в него.“
Каквото и да се каже за този кмет на Кърджали, е малко.
Преди единайсет години – на 21 октомври 2008 г., Петко Калчев бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Кърджали“.
Никой не може да отрече неговия чист устрем и усърдие към развитието на града. Приносът му е толкова значим, че все още е в услуга на жителите на града. На днешните поколения, част от които вероятно дори не знаят кой е той.
24rodopi.com
На снимките:
Петко Калчев като служител в Популярна банка с деца в Деня на спестовността от през 1939-та;
Калчев (най-отпред) с първата учителка Параскева Ванкова

Сподели