Ирина Репуц – председател ХДПБ (Християндемократическата партия в България), е водач на листата на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ в Кърджали. Днес тя беше представена от Кръстина Таскова – народен представител в 44-то Народно събрание от ПП ВОЛЯ.

Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ вади много силен водач в Кърджали

Внучката на легендарния кмет Петко Калчев мобилизира патриотичния вот в района

Ирина Репуц е уважаван юрист с дългогодишен опит. Тя е внучка на Петко Калчев- легендарно име за общината. Той е бил кмет в продължение на 17 години. По негово време се изгражда градският парк, театърът, прави се канализация. През 1969 г. той инициира проектите за т-нар. Водно огледало и околовръстния път, които и до днес още се строят. Името на Петко Калчев носи братовчед на Ирина Репуц, който е уважаван хирург в Кърджали.

„Оглавих тази листа в памет на моя дядо, който е направил толкова много за града. Хората тук помнят и знаят. Неслучайно кръстиха улица на негово име. Искам да продължа делото му. Жителите на Кърджали отдавна са се наслушали на какви ли не празни обещания от партиите на статуквото, оставали са излъгани и забравени. Време е да дадат доверието си на почтени професионалисти, които държат на думата си“, заяви Ирина Репуц.

„Кърджалийци ни възложиха важна задача – искат бензиностанция със справедливи цени. Същото желание имат хиляди българи, до които „Ефектът Марешки“ не е достигнал и продължават да зареждат на високи цени. Справедливостта е базов приоритет за нас. Във всички сфери. Затова предлагаме на кърджалийци да ни подкрепят и за другата ни мярка- безплатни лекарства за ученции до 18г. и пенсионери над 65г.“, заяви Кръстина Таскова.

От два дни и в Кърджали при огромен интерес върви подписването на Договора с Марешки. Към момента над 500 души вече са положили подписа си в документа.

https://www.kmeta.bg/golemite-kmetove-petko-kalchev-stroitelyat-na-suvremenniya-kurdjali

„Големите кметове“: Петко Калчев – строителят на съвременния Кърджали

Петко Калчев е от малкото хора в Източните Родопи, оценени еднозначно от съвременниците и от следващото поколение. Негов емблематичен стил на работа са ранните сугрешни обиколки на улиците и заведенията на града. Всеки пропуск в чистотата, благоустрояването, водоснабдяването или в търговската мрежа се отбелязва и санкционира, пише в книгата си „20 век. Личности в Кърджалийска област” журналистът Петър Бакалов, дългогодишен кореспондент на БТА от Кърджали. Петко Калчев е в основата на десетки изпълнени проекти в транспортните и съобщителни комуникации, на нови жилищни комплекси и квартали, водоснабдяване и улично осветление.

Петко Калчев е роден на 30 март 1914 г . в с. Устово, Смолянско в занаятчийско семейство. Завършва средно образование през 1934 г. в Пловдивската мъжка гимназия. Следващата една година е писар в община Момчилград, а през месец юни 1936 започва работата в Популярна банка – Кърджали, а от 1947-51 г. е и директор на същата банка.

През 1951 г. е назначен за управител на Спестовна каса Кърджали. През периода 1959 -1974 г.е три мандата кмет на община Кърджали. На изборната длъжност кмет Петко Калчев работи без прекъсване от 1959 г. до 1974 г. Той отдава 15 години от живота си във всеотдаен труд, посветен на любимия си град.

Това е най-дългогодишният кметски мандат от създаването на община Кърджали през ХХ в.

през неговите мандати Кърджали два пъти е обявяван за най-чист и благоустроен град в България, получава и високото звание „Образцов град”. Петко Калчев е удостояван с високи държавни отличия, сред които „Награда II степен за творческо постижение – принос при архитектурното изграждане на Кърджали”, „Златна значка” Отличник в спортното строителство” и др.

Кърджали през годините

„След Освобождението си през 1912 г. Кърджали е погранично селище с около 3 000 жители, предимно занаятчии, абаджии и строители. Видимо развитие започва през 1956 г. след одобряването на цялостния градоустройствен и регулационен план. Тогава броят на жителите е близо 22 000. Към 1 декември 1965 г. градът има вече 33 319 жителите т. е. за 9 години населението нараства три пъти, което налага ново строителство”, разказва Светла Михайлова, уредник в отдел „Най-нова история” в РИМ Кърджали.

Тя припомня, че в спомените на своите съграждани Калчев е бил взискателен към себе си и към тези, които ръководи. Умеел да използва техните качества и възможности. Калчев се отличава с опит, познания, инициативност и делови качества. Година след като поема председателството на ГОНС-Кърджали Петко Калчев отчита, че са направени 6 120 к. м тротоари, 22 улици с нова канализация, с дължина над 5000 м, положени са 8000 м подземен кабел за подобряване на осветлението на града.

В процес на изграждане са 6 нови жилищни сгради, нов хотел, 2 училищни сгради, модерен стадион. През 1960 г. се залага на благоустрояването на центъра на града в архитектурно и регулационно отношение. Петко Калчев е действащ мечтател, подчертава още Светла Михайлова.

Според него един ден Кърджали може да стане „красив като Париж”. Има идея да се „облече” коритото на река Арда и мястото да се превърне в красив оазис за отдих и почивка с много зеленина. Превръщането на Кърджали в административен център на Източните Родопи и бързите темпове на развитие на промишлеността през следващите години налагат нови търсения. Затова се преразглежда планът на Стария квартал, ускорява се изграждането на уличната мрежа на кв. „Веселчане“. Така в края на 1965 г. някогашното селище „с голи баири и пясъчни дюни” край Арда вече е потънало в зеленина.

През 1967 г. Кърджали печели и първо място в страната по хигиена. Друг важен проблем, с който трябва да се справи кметът Петко Калчев и екипът му е водоснабдяването. През 1967 г. започва проектирането на яз. „Боровица” , който окончателно трябва да реши въпроса с питейната вода на Кърджали и района , като се изгради 45 км водопровод, по който да протичат 600 л в секунда. През 1969 г. в Кърджали има стадион с 20 000 места, театър, библиотека, модерно кино, болница, битови комбинати, в града се учат 12 000 младежи.По това време се проправят булевардите „Беломорски” и „България”, изграждат се площадите „Освобождение” и „България”, оформят се парковете като голямо внимание се обръща на парк „Простор”.

По време на управлението на Калчев започва и градежът на областната девететажна болница. На 21 октомври 2008 г. бившият кмет на Кърджали Петко Калчев получава посмъртно званието „Почетни граждани на Кърджали”. „Тридесет години след смъртта си Петко Калчев получи признание от политиците, но много преди това от съгражданите си. Това е кметът с главно „К”, пише за него и Георги Кулов.

Сподели