Внучката на легендарния кмет Петко Калчев Ирина Репуц – председател ХДПБ (Християндемократическата партия в България), е водач на листата на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ в Кърджали.

Кърджали бил на 1-то място в България по хигиена при Петко Калчев, всяка сутрин кметът обикалял улиците и заведенията

Петко Калчев е от малкото хора в Източните Родопи, оценени еднозначно от съвременниците и от следващото поколение. Сочен е за най-дейните кметове на Кърджали до 1989 година. Негов емблематичен стил на работа са ранните сутрешни обиколки на улиците и заведенията на града. Всеки пропуск в чистотата, благоустрояването, водоснабдяването или в търговската мрежа се отбелязва и санкционира, пише в книгата си „20 век. Личности в Кърджалийска област“ журналистът Петър Бакалов, дългогодишен кореспондент на БТА от Кърджали, обобщава Кмета бг. Петко Калчев е в основата на десетки изпълнени проекти в транспортните и съобщителни комуникации, на нови жилищни комплекси и квартали, водоснабдяване и улично осветление.

Петко Калчев е роден на 30 март 1914 г . в с. Устово, Смолянско в занаятчийско семейство. Завършва средно образование през 1934 г. в Пловдивската мъжка гимназия. Следващата една година е писар в община Момчилград, а през месец юни 1936 започва работата в Популярна банка – Кърджали, а от 1947-51 г. е и директор на същата банка.

През 1951 г. е назначен за управител на Спестовна каса Кърджали. През периода 1959 -1974 г.е три мандата кмет на община Кърджали. На изборната длъжност кмет Петко Калчев работи без прекъсване от 1959 г. до 1974 г. Той отдава 15 години от живота си във всеотдаен труд, посветен на любимия си град.

Това е най-дългогодишният кметски мандат от създаването на община Кърджали през ХХ в.

През неговите мандати Кърджали два пъти е обявяван за най-чист и благоустроен град в България, получава и високото звание „Образцов град“. Петко Калчев е удостояван с високи държавни отличия, сред които „Награда II степен за творческо постижение – принос при архитектурното изграждане на Кърджали“, „Златна значка“ Отличник в спортното строителство“ и др.

„След Освобождението си през 1912 г. Кърджали е погранично селище с около 3 000 жители, предимно занаятчии, абаджии и строители. Видимо развитие започва през 1956 г. след одобряването на цялостния градоустройствен и регулационен план. Тогава броят на жителите е близо 22 000. Към 1 декември 1965 г. градът има вече 33 319 жителите т. е. за 9 години населението нараства три пъти, което налага ново строителство“, разказва Светла Михайлова, уредник в отдел „Най-нова история“ в РИМ Кърджали.

Тя припомня, че в спомените на своите съграждани Калчев е бил взискателен към себе си и към тези, които ръководи. Умеел да използва техните качества и възможности. Калчев се отличава с опит, познания, инициативност и делови качества. Година след като поема председателството на ГОНС-Кърджали Петко Калчев отчита, че са направени 6 120 к. м тротоари, 22 улици с нова канализация, с дължина над 5000 м, положени са 8000 м подземен кабел за подобряване на осветлението на града.

В процес на изграждане са 6 нови жилищни сгради, нов хотел, 2 училищни сгради, модерен стадион. През 1960 г. се залага на благоустрояването на центъра на града в архитектурно и регулационно отношение. Петко Калчев е действащ мечтател, подчертава още Светла Михайлова.

Според него един ден Кърджали може да стане „красив като Париж“. Има идея да се „облече“ коритото на река Арда и мястото да се превърне в красив оазис за отдих и почивка с много зеленина. Превръщането на Кърджали в административен център на Източните Родопи и бързите темпове на развитие на промишлеността през следващите години налагат нови търсения. Затова се преразглежда планът на Стария квартал, ускорява се изграждането на уличната мрежа на кв. „Веселчане“. Така в края на 1965 г. някогашното селище „с голи баири и пясъчни дюни“ край Арда вече е потънало в зеленина.

През 1967 г. Кърджали печели и първо място в страната по хигиена. Друг важен проблем, с който трябва да се справи кметът Петко Калчев и екипът му е водоснабдяването. През 1967 г. започва проектирането на яз. „Боровица“ , който окончателно трябва да реши въпроса с питейната вода на Кърджали и района , като се изгради 45 км водопровод, по който да протичат 600 л в секунда. През 1969 г. в Кърджали има стадион с 20 000 места, театър, библиотека, модерно кино, болница, битови комбинати, в града се учат 12 000 младежи.По това време се проправят булевардите „Беломорски“ и „България“, изграждат се площадите „Освобождение“ и „България“, оформят се парковете като голямо внимание се обръща на парк „Простор“.

Както вече 24rodopi.com писа, по време на управлението на Калчев започва и градежът на областната девететажна болница. На 21 октомври 2008 г. бившият кмет на Кърджали Петко Калчев получава посмъртно званието „Почетен граждани на Кърджали“.

Петко Калчев бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Кърджали“ за своята дългогодишна успешна дейност като градоначалник на Кърджали от 1959 до 1974 година. През 15-те години на управлението му градът добива сегашния си съвременен облик, два пъти е национален първенец по чистота и благоустрояване, по време на неговото кметуване започва изграждането на най-големия жилищен комплекс “Възрожденци” и на модерното водоснабдяване.

Почетното звание бе прието от наследниците на Петко Калчев, дъщеря му д-р Адриана Петкова Калчева – Абаджиева записа в почетната книга на града: “Този град да расте и младее е обречен, с името старо и историята древна да бъде вечен!”. До нея застанаха и две от правнучките на Калчев.

Сподели